ALEXENI, IL

Interesantă ÅŸi edificatoare considerăm că este următoarea descriere a aerodromului Alexeni, executată la sfârÅŸitul anilor 80, descriere extrasă dintr-un document ce ne-a parvenit dintr-o colecÅ£ie particulară ÅŸi pe care-o redăm în cele ce urmează.

 

 

ALEXENI

 

Aerodromul Alexeni este dispus în zona de operaÅ£ii de sud a ţării noastre ÅŸi are o importanţă deosebită în cadrul războiului de apărare al întregului popor, atât prin poziÅ£ia ÅŸi particularităţile sale, cât ÅŸi prin importanÅ£a sa ca obiectiv mi­litar.

Câteva considerente de ordin tactic-operativ, care scot în evidenţă rolul ÅŸi importanÅ£a zonei în cadrul războiului de apărare a întregului popor, sunt:

– asigură prin posibilităţile sale (P.D.A., infrastructura de transmisiuni ÅŸi P.N.A.) manevra rapidă a aviaÅ£iei ÅŸi susÅ£inerea grupării de forÅ£e, în vederea respingerii loviturilor aeriene ÅŸi apoi a agresiunii inamicului încă de la Dunăre;

– este dispus în imediata apropiere a rîului IalomiÅ£a, pe direcÅ£ia operativă turcă (Istambul, Edirne, CălăraÅŸi, Slobozia, FocÅŸani), aerodromul Alexeni fiind zona cea mai probabilă ÅŸi vizată ocupării de către agresor, fie cu trupe de desant ÅŸi aeromobile, pentru ocuparea aerodromului, fie cu desant pentru asigura­rea forţării râului IalomiÅ£a ÅŸi dezvoltării ofensivei către FocÅŸani sau pentru întoarcerea apărării BucureÅŸtiului.

Ca urmare a acestor considerente, rezultă că în cazul unei agresiuni pe direcÅ£ia Slobozia – sud, aerodromul Alexeni ar fi mai întâi un obiectiv important de lovit, apoi blocat ÅŸi ocupat de agresor.În jurul aerodromului este de aÅŸteptat săacÅ£io­neze încă de la începutul agresiunii grupuri de cercetare-diversiune ÅŸi elemente teroriste.

Relieful zonei aerodromului are caracteristici de ÅŸes cu rare ÅŸi mici ondulaÅ£iuni ÅŸi este presărat pe alocuri cu movile înalte de până la 7 metri ÅŸi găvane ce ating adâncimi de 4-5 metri. Un obstacol deosebit pentru agresiunea de la sud către nord îl constituie râul IalomiÅ£a, cu o lărgime de aproximativ 120 metri, cu viteze de curgere de 1-3 metri/secundă ÅŸi adâncimi cuprinse între 1-3 metri. Malurile râului IalomiÅ£a sunt abrupte, dar pot fi amenajate rapid pentru forÅ£are, în timp ce fundul este mâlos. În jurul aerodromului, în partea de vest, nord ÅŸi est, la aproximativ 4 kilometri, există canale de irigaÅ£ie cu lăţi­mea de 4-6 metri ÅŸi adâncimi de 2,5 metri.

În general, apărarea aerodromului se poate amenaja ÅŸi organiza din timp pe aceste obstacole cu participarea unor forÅ£e ÅŸi mijloace din zonă, conform planurilor de cooperare. Datorită caracteristicilor de ÅŸes ale terenuluidin zonă, mascarea obiectivelor ÅŸi activităţilor de pe aerodrom este deficitară. Terenul din zonă este cultivat cu cereale ÅŸi plante teh­nice, iar cel de pe aerodrom este în parte ierbat sau cultivat. Pe timp ploios, toamna ÅŸi primăvara, pătrunderea către aerodrom este deosebit de anevoioasă, ca urmare a numărului redus de căi de comu­nicaÅ£ie ÅŸi slaba amenajare a acestora.

Una din principalele măsuri de asigurare de lup­tă pentru personalul ÅŸi mijloacele regimentului de elicoptere, o constituie apărarea terestră; ca urmare a suprafeÅ£ei mari a acestuia ÅŸi a multiplelor obiective care trebuiesc a fi apărate, situaÅ£ia forÅ£elor ÅŸi mijloacelor participante la apărarea terestră trebuie să fie în permanenţă cunoscută de factorii de decizie ÅŸi să asigure continuitatea unor aliniamente de apărare pe tot perimetrul aerodromului.

La apărarea terestră a aerodromului sunt pre­văzute să acÅ£ioneze subunităţile din organica regimentului, în to­talitate plutoanele de pază ÅŸi o parte din forÅ£ele celorlalte subu­nităţi, forÅ£e ÅŸi mijloace dislocate pe aerodrom, precum ÅŸi forÅ£e ÅŸi mijloace de intervenÅ£ie. În categoria forÅ£elor de intervenÅ£ie sunt in­cluse subunităţi de transmisiuni ÅŸi de gărzi patriotice din unităţile ÅŸi localităţile din zonă. În organica subunităţilor de gărzi patrio­tice sunt incluse plutoane de mitraliere de apărare antiaeriană ÅŸi de pionieri dotaÅ£i cu AG-7, cu sarcini ÅŸi responsabilităţi bine definite în cadrul apărării terestre. Toate aceste forÅ£e au întocmit extrase din pla­nul unic de pază, apărare ÅŸi intervenÅ£ie, au făcut recunoaÅŸteri la aerodrom ÅŸi sunt în măsură să execute intervenÅ£ia la ordin în bare­mele stabilite.

Cooperarea cu aceste forÅ£e se execută prin re­partizarea concretă a raionului ÅŸi punctului de sprijin, a direcÅ£ii­lor ÅŸi aliniamentelor de atac, prin coordonarea permanentă ÅŸi pre­cisă a tuturor acÅ£iunilor prin semne ÅŸi semnale unice, stabilite anterior. Conducerea tuturor forÅ£elor ÅŸi mijloacelor care participă la apărarea terestră se asigură de către comandantul regimentului din punctul de comandă al Regimentului 94 Elicoptere.

Aerodromul Alexeni se află dispus la 6 kilometri est de oraÅŸul Urziceni ÅŸi 3 kilometri nord-est de comuna Alexeni, capul de sud-est al pistei fiind la 1,7 kilometri nord de calea ferată ÅŸi ÅŸoseaua Urziceni-Slobozia ÅŸi 2,2 kilometri de râul IalomiÅ£a, deci corespunzându-i coordonatele de 44°42’35" latitudine nordică ÅŸi 26°43’21" longitudine estică. Altitudinea aerodromului faţă de nivelul mării este de 64 metri, iar dimensiunile lui sunt de 3000 x 1500 metri, având o suprafaţă totală de 450 hectare. Este prevăzut cu o pistă betonată, ce are dimensiunile de 2500 x 80 metri ÅŸi una naturală de 2500 x l00 metri, având zonele de siguranţă de la capetele pistei nivelate ÅŸi înierbate pe o lun­gime de 500 metri ÅŸi arate pe o lun­gime de 300 metri.

Aeronavele proprii se dispun în hangare, adă­posturi sau porÅ£iuni de aerodrom special amenajate, denumite „lo­curi de parcare. Locul ÅŸi ordinea de dispunere a elicopterelor pe aerodrom este următoarea:

– elicopterele aparÅ£inând escadrilei a III-a se dispun pe bretela dintre punctul „H” ÅŸi gurile de alimentare, în locurile special amenajate, dotate cu sistem de fixare (ancorare) la sol ÅŸi cu sistemul de iluminare al balizajului fix. În cazul în care în acest loc vor fi dispuse aeronave aparÅ£inând altor unităţi, elicopterele vor fi dispuse pe terenul înierbat din faÅ£a acestor „bretele, la o distanţă minimă de l00 metri. Linia nou formată pentru parcare va fi paralelă cu bretela ÅŸi va fi amenajată (marcată) în mod corespunzător, pentru fiecare elicopter în parte;

– elicopterele aparÅ£inând escadrilei a II-a se dispun pe bretela dintre punctul „H” ÅŸi G.E.G., în locurile special amenajate cu sistem de fixare (ancorare) la sol ÅŸi cu sistemul de iluminare al balizajului fix;

– elicopterele aparÅ£inând escadrilei I-a se dispun în hangarul numărul 2 (H2), în locurile special marcate prin linii ÅŸi numere.

 

 

NOTÄ‚: informaÅ£iile de mai sus nu sunt complete ÅŸi pot conÅ£ine date eronate. Rugăm respectuos pe toÅ£i cei ce au conoÅŸtinÅ£e despre istoricul operativ al aerodromului militar Alexeni să contribuie la completarea ÅŸi/sau corectarea datelor de mai sus, contactându-ne. Vă mulÅ£umim!

 

 





Comentarii:

Nu a fost adaugat inca niciun comentariu. Fii primul care comenteaza!

Comenteaza:

Aripi Romanesti Muzeul Aviatiei Romanian Spotters Resboiu Povesti de aerodrom Pilot magazin Romania Militara Info Aviatie Aviatia.ro Pilot MIG Aviatia Magazin Fundatia Serbanescu Fundatia Cer Senin Fan Club Dorel Luca