Canonadă la Cincu

CANONADĂ LA CINCU

 

EXERCIŢIUL TACTIC CU TRAGERI DE LUPTĂ ROUEX 09

Ziua Distinşilor Vizitatori – 02 octombrie 2009

 

de Alin C. IONESCU

 

 

02 octombrie 2009, poligonul Cincu, judeţul Braşov

 

ROUEX 09, cel mai mare exerciţiu tactic cu trageri de luptă al anului 2009, şi-a închis porţile odată cu ultimele lovituri trase în cadrul demontraţiilor prilejuite de „Ziua Distinşilor Vizitatori”, încheiere apoteotică pregătită special pentri înaltele oficialităţi militare şi civile şi reprezentanţii mass-media invitaţi la eveniment.

Sus, pe vârf de deal, un miniorăşel de corturi, construcţii uşoare, tehnică militară în poziţii camuflate şi locuri amenajate pentru aterizarea elicopterelor, ne-a întâmpinat rezistând eroic unei vremi posomorâte, cu cer complet acoperit şi un vânt pătrunzător şi rece. Totul era foarte bine organizat, delimitat, asigurat şi păzit de către militarii prezenţi în număr mare. Privind cu atenţie în jur, puteai realiza cu uşurinţă gradul de muncă depus pentru ca totul să fie la locul desemnat şi gata pentru începerea activităţilor zilei.

Odată ajunşi în poziţia de observare, priveliştea ce ni se oferea ne-a lămurit rapid de faptul că aveam bilete la cele mai bune locuri din sală pentru spectacolul ce va urma! Câmpul de ţinte marcate prin cercuri inscripţionate cu cifre şi litere, mari cât toate zilele, se întindea uşor la dreapta noastră, pe coasta dealului ce mai târziu vom afla că se numeşte „La Mămăruţa”.

 

 

Simfonia operaţiilor întrunite

 

Imediat după deschiderea oficială a „ostilităţilor” (debut executat cu rigoare militară fix la ora de începere anunţată – 11:00), zona poligonului a fost survolată de un aparat fără pilot de cercetare de tip Shadow 600 ce a transmis în timp real imagini ale dispozitivului desfăşurat în poligonul Cincu – imagini proiectate pe un ecran amplasat în zona tribunei oficiale – UAV ce a putut fi detectat sonor, după zgomotul motorului, dar vizual fără succes. Imaginile transmise punctului de comandă au dus la identificarea zonei de dispunere în teren a inamicului”, iar acesta, marcat prin fumul unei încărcături fumigene, a fost luat cu asalt de către elemente ambarcate în transportoare amfibii blindate, ce au deschis foc concentrat de arme automate, în timp ce la verticala câmpului de luptă şi-a făcut apariţia o celulă de avioane de vânătoare de tip MiG-21 LanceR C (numere de bord 6518 şi 6499), aparţinând Bazei 71 Aeriene “General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii, ce asigurau sprijin aerian apropiat al forţelor combatante terestre, lansând capcane termice pentru propria protecţie împotriva rachetelor sol-aer cu ghidaj în infraroşu ale inamicului.

Când luptele erau în toi iar forţele albastre câştigau teren, un C-130H Hercules (număr de bord 6191) şi-a făcut apariţia şi, după ce ne-a survolat, a desantat o grupă de militari din forţelor speciale (aparţinând Batalionului 1 Forţe pentru Operaţii Speciale Vulturii”) în spatele liniilor inamice. Întro altă trecere, aeronava C-130H aparţinând Bazei 90 Transport Aerian “Gheorghe Bănciulescu” Otopeni a desantat un detaşament de 30 de militari aparţinând Batalionului 60 Paraşutişti Băneasa-Otopeni”, scopul urmărit fiind realizarea surprinderii prin atacarea inamicului din spate şi joncţiunea cu forţele prietene ce angajaseră deja lupta.

Două elicoptere de atac IAR-330 Puma SOCAT (numere de bord 101 şi 63), aparţinând Escadrilelor 904 şi 905 Elicoptere de Atac dislocate pe baza aeriană Otopeni, şi-au făcut apariţia, venind în sprijinul celor două avioane MiG-21 LanceR, realizând o acoperire aeriană multistratificată, contribuind la creşterea eficienţei acţiunilor forţelor terestre.

Luptele crâncene duse au fost încununate de succes pentru forţele albastre, inamicul fiind înfrânt, fără pierderi proprii însemnate. Dar cum probabilitatea ca întro acţiune de luptă reală pierderile proprii să fie zero este foarte scăzută (am putea spune nerealistă…), conducătorii exerciţiului au inserat şi o misiune de evacuare aeromedicală, ordonând unui elicopter scoaterea din zona de conflict a unor militari răniţi în urma lovirii unui TAB de către focul inamic. Astfel, un elicopter IAR-330 Puma M (număr de bord 75) în variantă MEDEVAC (MEDical EVACuation), aparţinând Bazei 95 Aeriene Căpitan av. Alexandru Şerbănescu” Bacău, a aterizat în zona acum asigurată de forţele proprii, în locul de aterizare marcat prin fum de culoare portocalie. Sub protecţia aeronavelor elementului de sprijin aerian apropiat, echipajul a acordat primul ajutor la faţa locului, a ambarcat militarii răniţi şi apoi a decolat pentru a-i duce în cel mai scurt timp la locul de întâlnire cu o ambulanţă militară, de unde au fost preluaţi de personal medical specializat. Demonstraţia unei misiuni de evacuare medicală pe calea aerului a decurs perfect, dovedind – dacă mai era cazul – importanţa crucială a acestui tip de misiune.

 

 

Trageri ca la Palanca!

 

După ce operaţiunile de la sol s-au încheiat iar forţele din teren, precum şi aeronavele de sprijin aerian apropiat, s-au retras, a venit momentul actului doi al demonstraţiilor de virtuozitate militară ale Zilei Distinşilor Vizitatori: a intrat în scenă artileria, cu ale ei ciocane de foc. Am fost martori ai efectelor la ţintă ale tunurilor de câmp şi ale aruncătoarelor calibru 82 mm deservite de vânătorii de munte ai Batalionului 206 Artilerie din Sighişoara, precum şi la înfricoşătorul sunet scos pe traiectorie de proiectilele lansatoarelor LAROM operate de Batalionul 86 LAROM Bogdan I” din Bârlad, proiectile ce-au făcut prăpăd în zona de impact, curând acoperită de fumul exploziilor, în timp ce terenul a fost arat şi pârjolit. Spargerile artileriştilor montani au avut un puternic impact asupra celor prezenţi, electrizând asistenţa şi zbârlind părul pe mulţi dintre ziariştii civili prezenţi la Cincu, neobişnuiţi cu astfel de trataţie”.

Forţele Aeriene n-au lăsat spectacolul să se răcească, prezentând în continuare un exerciţiu de bombardament şi trageri aer-sol în ţinte terestre, exerciţiu executat cu trei celule, câte una de avioane IAR-99 Şoim şi MiG-21 LanceR şi una de elicoptere IAR-330 Puma SOCAT.

Celula de avioane supersonice de vânătoare-bombardament MiG-21 LanceR ne-a demonstrat efectele la sol ale întrebuinţării în luptă a blocurilor de proiectile reactive nedirijate tip UB-16, supersoniştii de la Câmpia Turzii demonstrându-şi încă o dată clasa, împănând ţinta terestră cu proiectile reactive nedirijate tip S-5M de calibru 57 mm.

Avioanele subsonice de antrenament reactiv avansat şi atac la sol IAR-99 Şoim (numere de bord 711 şi 717) au executat două treceri de bombardament în celulă asupra unor ţinte terestre. S-au întrebuinţat patru bombe clasice de fabricaţie românească tip BEM-250 (de 250 kg) cu rezultate excepţionale, toate căzând în interiorul cercului ce reprezenta ţinta. Deci „Ţintă distrusă!” pentru zburătorii Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc.

Un alt moment important oferit de Forţele Aeriene l-a reprezentat acţiunea celulei de elicoptere de atac IAR-330 Puma SOCAT, în timpul căreia s-a executat lansarea unei rachete antitanc “fire and forget” de tip X-5 SPIKE şi foc cu tunul de bord tip GIAT THL-20. Racheta antitanc autodirijată a fost lansată de către echipajul elicopterului cu numărul de bord 41, ţinta fiind lovită în plin. După lansare, celula de Pume SOCAT a picat botul şi a prins viteză, îndreptându-se spre terenul de ţinte. Ambele elicoptere (numere de bord 101 şi 41) au deschis focul cu tunul de bord turelat de calibru 20 mm, lansând capcane termice pentru autoprotecţie, încheind astfel show-ul oferit de tehnica de aviaţie din dotarea Forţelor Aeriene.

 

 

Aer de câmp de bătălie

 

Ultimul act al piesei jucate cu muniţie reală în poligonul Cincu l-a reprezentat acţiunea gurilor de foc ale infanteriei motorizate pentru nimicirea inamicului, mai precis, toate gurile de foc existente în poziţiile camuflate dispuse în teren la relativ mică distanţă de tribuna oficială şi cortul presei au deschis foc automat asupra pădurii de ţinte ce, la apăsarea unor butoane de către operatori ascunşi privirilor noastre, s-a ridicat “ameninţătoare” în linia de ochire a infanteriştilor prezenţi. Timp de minute în şir, mii de lovituri au format şiruri şerpuitoare de metal incandescent, dărâmând una după alta ţintele simbolizând fiorosul inamic, ce au fost ciuruite cu muniţii de diferite calibre, începând cu 5,45 mm şi terminând cu 14,7 mm.

Liniştea ce s-a lăsat după încetarea focului era străpunsă din când în când de strigătele militarilor ce raportau superiorilor. Doar ţevile armelor fumegânde şi ecoul ce alerga bezmetic printre dealurile acoperite de vegetaţie aminteau vag de canonada din poligonul Cincu, în timp ce în nări simţeam mirosul specific, înţepător, al prafului de puşcă: respiram aer de câmp de bătălie…

 

 

Demonstraţii fără foc la gura ţevii

 

Chiar dacă tragerile demonstrative au luat sfârşit, evenimentul a continuat cu demonstraţii mai “paşnice”, executate de produse ale industriei autohtone de tehnică militară şi ale cercetării militare româneşti. Astfel, cei prezenţi au fost martori ai unei demonstraţii de protecţie demnitari folosindu-se în acest scop o servietă care, odată deschisă, se transforma întrun scut antiglonţ, demonstraţia executată de militari ai DSPI (Detaşamentul Special de Protecţie şi Intervenţie), unitate de forţe speciale din cadrul MApN, specializată – printre alte tipuri de misiuni – şi pe misiuni de protecţie demnitari.

Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Forţele Navale a prezentat un produs al muncii angajaţilor, mai precis un lansator de capcane termice de producţie internă, având o compoziţie chimică ce permite o ardere mai intensă, cu degajare mai mare de căldură, fenomen ce duce astfel la o creştere a eficacităţii în câmpul tactic, în timp ce o altă unitate componentă a ACTTM (Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare), şi anume Centrul de Cercetări şi Încercări în Zbor de la Craiova, a prezentat un container de recunoaştere aeriană acroşat de către avionul IAR-99 Şoim nr. 718, ale cărui imagini captate pe parcursul câtorva treceri pe deasupra terenului cu ţinte au fost transmise în timp real şi proiectate pe monitoarele din zona tribunei oficiale.

Uzina “Automecanica Moreni” a expus static şi dinamic un transportor blindat pentru trupe 6 x 6 pe nume “SAUR”, propus Armatei Române pentru înlocuirea bătrânelor transportoare ce încă mai sunt în dotare. Beneficiind de o turelă acţionată din interiorul cutiei blindate şi de un pachet de senzori pentru cercetarea zonei de interes, precum şi de o schemă de camuflaj interesantă, “SAUR” a făcut o bună impresie celor prezenţi, militarii din pază intervenind pentru a asigura securitatea ziariştilor participanţi care, încercând să obţină un unghi mai bun pentru instantanee cu TAB-ul în acţiune, se apropiau periculos de el în timp ce manevra.

Un alt punct de interes a fost reprezentat de acţiunea unei autospeciale moderne NRBC (Nuclear, Radiologic, Biologic, Chimic) ce a prezentat un mic exerciţiu de decontaminare a unei suprafeţe de teren pe care fusese detectată prezenţa unor substanţe toxice de luptă. Doi membri ai echipei de decontaminare au pulverizat copios pe zona contaminată o substanţă fumigenă de neutralizare ce, dusă de vânt, a afumat din belşug şi tribuna oficialităţilor şi cortul presei. Dar misiunea a fost îndeplinită iar zona decontaminată cu succes!

 

 

ROUEX 09 – Over and out!

 

Încheierea evenimentului de pe vârful de deal din poligonul Cincu a presupus vizitarea miniexpoziţiei de tehnică militară şi acordarea de declaraţii reprezentanţilor mass-media decătre oficialii civili prezenţi şi conducătorii militari ai exerciţiului, spre bucuria ziariştilor prezenţi în număr destul de mare pentru o zonă atât de izolată precum vârful de deal de la Cincu.

Sfârşitul demonstraţiilor a coincis şi cu înrăutăţirea condiţiilor meteo, întărind “convingerea” potrivit căreia vremea a primit ordin să asigure o fereastră militarilor pentru executarea tragerilor programate, ordin pe care l-a respectat întocmai!

Putem spune că, acolo sus, pe vârf de deal, cineva i-a iubit pe militari şi a permis ca ei să arate tuturor celor prezenţi o faină mostră de artă militară aplicată.

Comentarii:

Nu a fost adaugat inca niciun comentariu. Fii primul care comenteaza!

Comenteaza:

Aripi Romanesti Muzeul Aviatiei Romanian Spotters Resboiu Povesti de aerodrom Pilot magazin Romania Militara Info Aviatie Aviatia.ro Pilot MIG Aviatia Magazin Fundatia Serbanescu Fundatia Cer Senin Fan Club Dorel Luca