Pilotul care a sfidat imposibilul

Alin C. IONESCU
Pilotul care a sfidat imposibilul Alin C. IONESCU

Titlu

Pilotul care a sfidat imposibilul

Autor

Alin C. IONESCU

Editura

ARIPI ARGINTII

An aparitie

2016

Descriere

"4 mai 1988.

Un avion de vânătoare MiG-21 US, cu doi piloți la bord, decolează într-un zbor de antrenament de pe pista aeroportului din Bacău.

La scurt timp după desprinderea de betonul pistei, în plină procedură de urcare către înălțimea necesar a fi atinsă, avionul cu dublă comandă lovește în plin o pasăre, o barză. Impactul este devastator, iar avionul nu mai poate continua zborul datorită opririi motorului.

Înălțimea la care se aflau în momentul coliziunii cu barza nu permitea piloților salvarea prin procedură de catapultare, iar avionul nu se mai putea menține în aer deoarece nu mai avea tracțiune.

Aceasta este povestea pilotului care a supraviețuit acelui eveniment de zbor, căpitanul (la acea dată) Ioan "Fane" BALAN, cel care a scăpat cu viață dintr-o situație absolut imposibilă, în care șansele de-a reveni viu acasă, la soție și copil, erau aproape zero."

Textul de pe coperta IV permite cititorului intrarea în universul cărții "Pilotul care a sfidat imposibilul - Dialog cu căpitan-comandor (rez.) Ioan BALAN", o carte-interviu ce vine să continue "Seria PCZ", al cărei prim pas a fost reprezentat de volumul "Născut pentru a doua oară - Dialog cu comandor (r) Marin JELOAICA".

Cuprinzând pasaje greu de crezut, această carte poartă cititorul în locuri inaccesibile, interzise celor din afara lumii piloților militari, ridicând cortine și proiectând dureroasa lumină a adevărului asupra unor întâmplări ținute pe nedrept sub colbul timpului.

Mărturia căpitan-comandorului în rezervă Ioan BALAN are o însemnătate specială, adăugându-se celor ale unor piloți militari ce au trecut prin situații limită, din care au scăpat aproape miraculos, trăind pentru a-și spune povestea. La fel ca în cazul multor altora, și cele trăite de căpitan-comandorul BALAN au fost trecute sub tăcere de autoritățile vremii, în timp ce anumite aspecte au fost voit denaturate, menținându-se astfel până la momentul apariției acestei cărți-interviu.

Cu toate că nu ar mai fi necesar, trebuie să subliniem că toate cele conținute în paginile cărții "Pilotul care a sfidat imposibilul - Dialog cu căpitan-comandor (rez.) Ioan BALAN" sunt adevărate și chiar s-au întâmplat!

Cartea "Pilotul care a sfidat imposibilul - Dialog cu căpitan-comandor (rez.) Ioan BALAN" (ISBN 978-606-94208-0-5) a apărut în luna octombrie la Editura ARIPI ARGINTII, are 248 de pagini și un format de 13,5 x 19 cm, conține un număr de 56 de imagini alb-negru, precum și un glosar de termeni și acronime. Se vinde împreună cu broșura "Serviciul de Luptă în Aviația Militară Română - 15 septembrie 1951 - 15 septembrie 2016" la prețul de 50 de lei (cele două produse tipografice sunt însoțite de un semn de carte și un CD gratuit).


Cartea-interviu „Pilotul care a sfidat imposibilul - Dialog cu căpitan-comandor (rez) Ioan BALAN” nu mai poate fi achiziţionată, stocul editurii fiind epuizat.Aripi Romanesti Muzeul Aviatiei Romanian Spotters Resboiu Povesti de aerodrom Pilot magazin Romania Militara Info Aviatie Aviatia.ro Pilot MIG Aviatia Magazin Fundatia Serbanescu Fundatia Cer Senin Fan Club Dorel Luca