Scaunul de catapultare în Av.Mil.Ro. (broșură)

Eugen TĂUJAN, Alin C. IONESCU
Scaunul de catapultare în Av.Mil.Ro. (broșură) Eugen TĂUJAN, Alin C. IONESCU

Titlu

Scaunul de catapultare în Av.Mil.Ro. (broșură)

Autor

Eugen TĂUJAN, Alin C. IONESCU

Editura

ARIPI ARGINTII

An aparitie

2017

Descriere

 

Broșura „Scaunul de catapultare în Aviația Militară Română (1951 – 2016)” este primul produs tipografic dedicat exclusiv unui subsistem extrem de important din alcătuirea unora dintre avioanele militare de mare viteză, și anume scaunul de catapultare, ultima soluție de salvare a echipajului aeronavei în cazul în care zborul în siguranță nu mai este posibil.

 

Apărut spre finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, scaunul de catapultare a cunoscut o evoluție rapidă, fiind ușor de intuit beneficiile existenței la bordul avioanelor (ulterior, și a unora dintre elicoptere) a unui sistem apt a salva viața pilotului în situații critice. Până la acest moment, peste 10.000 de vieți au fost salvate de scaunul de catapultare, sistem la apariția căruia a contribuit și un român, și anume inventatorul Anastase DRAGOMIR.

 

Broșura „Scaunul de catapultare în Aviația Militară Română (1951 – 2016)” prezintă destul de amănunțit și din mai multe puncte de vedere (conceptual, constructiv, funcțional) acest sistem de salvare puțin cunoscut publicului larg, popularizat de mass-media în momentele grele ale pierderii vreunui avion militar. Prezentarea scaunului de catapultare este cronologică, accentul fiind pus pe tipurile și versiunile ce au existat sau încă există în serviciul Aviației Militare Române, precum și pe evenimentele în care au fost implicați piloții români de-a lungul celor 55 de ani împliniți de la venirea primului avion reactiv dotat cu acest vital subsistem (perioada 1951 – 2016).

 

La nașterea acestei broșuri și-au pus amprenta Alin C. IONESCU, directorul Editurii ARIPI ARGINTII, și comandorul (ret.) ing. Eugen TĂUJAN, o somitate în domeniul armamentului de aviație și a sistemelor de salvare, cel considerat de specialiștii în domeniu drept unui dintre „părinții” scaunului de catapultare românesc, sistemul AEROFINA SC.HV-0. Cu siguranță, acest demers va fi dezvoltat pe viitor, istoria scaunului de catapultare în țara noastră începând a fi scrisă cu acest prim pas.

 

Broșura „Scaunul de catapultare în Aviația Militară Română (1951 – 2016)” (ISBN 978-606-94208-5-0) are formatul A4 (210 x 297 mm) și este alcătuită din 28 de pagini la interior și patru coperte, toate integral color. A apărut în a doua jumătate a lunii iulie a.c. la Editura ARIPI ARGINTII și are prețul de 20 de lei.

 

Comenzile pot fi trimise la adresa de e-mail a editurii:

 

            editura.aripi.argintii@gmail.com

 

 

Lectură plăcută!

Aripi Romanesti Muzeul Aviatiei Romanian Spotters Resboiu Povesti de aerodrom Pilot magazin Romania Militara Info Aviatie Aviatia.ro Pilot MIG Aviatia Magazin Fundatia Serbanescu Fundatia Cer Senin Fan Club Dorel Luca