Povești de supraviețuire III

Alin C. IONESCU
Povești de supraviețuire III Alin C. IONESCU

Titlu

Povești de supraviețuire III

Autor

Alin C. IONESCU

Editura

ARIPI ARGINTII

An aparitie

2019

Descriere

În paginile cărții „Povești de supraviețuire III sunt de găsit 650 de evenimente de zbor (premise și incidente de zbor), produse în perioada 1951–2015, în care a fost implicat un număr apreciabil de aviatori ce se aflau la comenzile avioanelor Iak-17 UTI, Iak-23, IAR-93, IAR-99, L-29, L-39 ZA, MiG-15/S-102, MiG-17, MiG-19, MiG-21 (toate variantele), MiG-23 și MiG-29 și elicopterelor Mi-8, IAR-316B, IAR-330 și SA-365 N.

Acesta este ultimul volum dintr-o serie de trei, ce ridică totalul de evenimente de zbor prezentate în această serie la 1500, număr ce, coroborat cu cel de evenimente grave de zbor tratate în seria „Pierderile Aviației Militare Române, poate fi considerat relevant în ceea ce privește studiul cazuisticii produse în țara noastră. Seria „Povești de supraviețuire” este unică în peisajul publicistic autohton, cele 1500 de cazuri oferite cititorului de literatură de aviație militară creionând un portret fidel al unei părți importante a istoriei Aviației Militare Române, de multă vreme aflată într-un ciudat con de umbră.

Textul de pe coperta IV aduce lămuriri necesare:

„Acest volum este rodul unei munci de documentare de peste 15 ani, informațiile conținute în aceste pagini provenind atât din surse arhivistice („Serviciul Istoric al Armatei” din București și „Centrul de Studii și Păstrare a Arhivelor Militare Istorice” din Pitești), cât și umane (militari – generali, ofițeri, subofițeri și maiștri militari activi, în rezervă și în retragere – și civili).

În paginile acestei cărți coexistă poveștile câtorva sute de piloți care au ales corect, dar și incorect, în situații grele sau care s-au deteriorat cu o rapiditate fantastică, supraviețuirea – în aer sau la sol – fiind elementul care-i leagă, indiferent de corectitudinea alegerilor, de unde și titlul sub care le-am coagulat cele trăite în posturile de pilotaj, titlu oarecum neobișnuit. Toate aceste evenimente de zbor pot fi conectate cu altele, mult mai grave prin consecințele asupra omului și aeronavei, de găsit într-o serie de cărți ce a fost publicată de-a lungul ultimilor ani („EROII EREI REACTIVE”, seria de cinci cărți „Mai iute ca moartea” și cele trei volume ale seriei „Pierderile Aviației Militare Române”), aceste conexiuni fiind benefice înțelegerii complete și corecte a tabloului alcătuit de cazurile speciale cu care s-au confruntat piloții militari din țara noastră începând cu anul 1951.  

Am ales să publicăm numele protagoniștilor (acolo unde acesta este cunoscut) atât din dorința de a respecta adevărul istoric, cât și pentru a fi cunoscute acțiunile tuturor, fie că au acționat bine, fie că au acționat rău. Am considerat că nu ar fi drept să trecem sub tăcere numele celor care au acționat, uneori, absolut eroic, salvând aeronave aproape condamnate la distrugere, din dorința de a proteja identitatea celor care au acționat mai puțin fortuit, având în vedere și faptul că situațiile în care s-au aflat nu au fost (nu sunt și nici nu vor fi) niciodată simple, ci un teribil complex de factori, subiectivi și obiectivi. Cum nu se cade ca numele unora să fie publicat, iar numele altora nu, am decis să nu ne ascundem după deget și să spunem lucrurilor pe nume, cu sufletul curat și din dorința ca demersul nostru să fie înțeles complet și corect. Dacă am reușit acest lucru, timpul o va dovedi.”

Cartea „Povești de supraviețuire III” (ISBN 978-606-94772-0-5) are 378 de pagini, format 145 x 200 mm, și conține un număr de 35 de imagini, a apărut în luna mai a.c. sub semnul „Editurii ARIPI ARGINTII” și se vinde la prețul de 50 de lei, preț în care este inclus un semn de carte și un CD ce conține toate imaginile publicate în cele trei volume ale seriei.

Comenzile pot fi trimise pe adresa de e-mail a editurii:

 

editura.aripi.argintii@gmail.com

 

Lectură plăcută!

 

 

Aripi Romanesti Muzeul Aviatiei Romanian Spotters Resboiu Povesti de aerodrom Pilot magazin Romania Militara Info Aviatie Aviatia.ro Pilot MIG Aviatia Magazin Fundatia Serbanescu Fundatia Cer Senin Fan Club Dorel Luca